Montajul Darlington

Discutăm în acest video despre o combinație de 2 tranzistoare bipolare folosită uneori pentru a obține un factor de amplificare mai mare - Darlington.
Din păcate s-a strecurat o mică eroare în video, în sensul că la momentul 12:41 am spus "curentul de colector total Ict = curentul de emitor Ie2 + curentul de bază Ib1". De fapt e un pic invers, curentul de emitor Ie2 este suma dintre Ict și Ib1, însă ideea de bază rămâne valabilă fiindcă ceea ce voiam eu să subliniez este că, practic, curentul de bază fiind extrem de mic relativ la celelalte, putem să considerăm că ceea ce intră în colector este același cu ceea ce iese din emitor.
De asemenea am mai precizat că problema cu închiderea tranzistoarelor se întâmplă la frecvențe înalte, ceea ce nu este întocmai ceea ce voiam să zic. Problema se manifestă la scăderi foarte bruște ale tensiunii de intrare care ar trebui să închidă tranzistoarele. Practic, problema este mai mult legată de semnalul dreptunghiular în sine decât de frecvență, deși este adevărat că și frecvența are un cuvânt de spus (la frecvențe foarte mari e posibil ca tranzistoarele să nu se mai poată închide deloc fiindcă timpul în care ele ar trebui să stea închise este prea mic și ele nu mai apucă să se închidă).16 februarie 2022 #electronicadelazerolainfinit, circuite de baza